Louhi on merten siniverinen kilpavene

Louhi on ikuinen haaste

Louhi

Louhi on merten siniverinen kilpavene, josta tuli legenda jo syntyessään. Se on ylivoimaisesti kansainvälisin Olympia-klassikko, jota purjehditaan aktiivisesti viiden mantereen rannoilla. Louhi on ikuinen haaste. Siihen tutustuminen vie tovin, mutta sen purjehtimisesta luopuminen on miltei mahdotonta.

Monet ihailevat Louhen jalostunutta muotoa. Louhen suunnitteli norjalainen Johan Anker vuonna 1929 Göteborgin Kuninkaalliselle Pursiseuralle. Vene levisi hyvin nopeasti maailmanlaajuisesti ja sitä purjehdittiin pian kaikissa merkittävissä purjehdusmaissa aina Hong Kongia myöten.

Louhi on yksityyppivene. Kaikki Louhet ovat siis mitoiltaan samanlaisia. Sen sijaan veneiden trimmit poikkeavat toisistaan. Trimmiköysiä on moninkertainen määrä muihin kilpaveneisiin nähden. Vene on tältä osin jatkuvan kehityksen kohteena. Trimmaus onkin tärkeä osa Louhen viehätystä tehden Louhesta koko miehistön – ei vain pinnamiehen veneen. Kolmen hengen miehistölle riittää aina tekemistä kelistä riippumatta.

Vuosina 1946 – 1972 Louhi oli Olympialuokka, mikä löi Louhen lopullisesti kansainväliseen maineeseen. Suomalaisia Louhi-veneitä nähtiin myös Olympiaradoilla. Vene on houkutellut aina myös kuninkaallisia. Edinburghin herttuan Louhi oli legendaarinen Blue Bottle, jolla seilataan yhä aktiivisesti. Kreikan kuningas Konstantin voitti luokassa Rooman olympialaisissa kultaa 1960. Tanskan kuningashuoneen edustajat ovat uskollisia Louhi-purjehtijoita.

Tänään yli 1400 rekisteröityä Louhea purjehtii aktiivisesti 31:n maan lipun alla. Suurimmat fleetit ovat Saksassa, Alankomaissa, Englannissa ja Ranskassa. Cannes Yacht Clubista onkin tullut eurooppalaisten Louhipurjehtijoiden ympärivuotinen tukikohta Välimerellä. Myös Suomen Louhipurjehtijat viihtyvät talvisin välimerellä. Louhi liikkuu kätevästi trailerilla, joten kilpaileminen Euroopan eri kohteissa on monille louhipurjehtijoille mahdollista.

Lisätietoja säännöistä ja veneistä

FDA Ranking-sääntö
FDA Arvokilpailujen osallistumisoikeuksen määräytymiset
Finnish-Dragons-List
Dragon-Builders-List

Faktat

Johan Anker 1929
Pituus 8,90 m
Vesilinja 5,71
Leveys 1,95
Paino 1,7 t
Syväys 1,2 m
Isopurje 16 m2
Genoa 11,7 m2
Spinaakkeri 23,6 m2