Louhi on ikuinen haaste
Louhi on merten siniverinen kilpavene ja kansainvälinen olympiaklassikko, jota purjehditaan viidellä mantereella. Louhi on ikuinen haaste. Siihen oppiminen vie aikaa, mutta sen jälkeen louhipurjehduksesta on vaikea luopua. Louhen suunnitteli norjalainen Johan Anker vuonna 1929 Göteborgin Kuninkaalliselle Pursiseuralle. Luokka levisi nopeasti maailmanlaajuiseksi ja sitä purjehditaan kaikissa merkittävissä purjehdusmaissa Amerikkaa ja Australiaa myöten.
Yksityyppiluokka
Louhet ovat mitoiltaan samanlaisia, mutta erilaisia trimmimahdollisuuksia on huima määrä moneen muuhun luokkaan verrattuna. Vene ja luokkasäännöt ovat jatkuvan kehityksen kohteena. Trimmaus on tärkeä osa Louhen viehätystä, tehden siitä koko 3-4 hengen miehistön, ei ainoastaan pinnamiehen veneen.
Pituus Leveys Syväys Paino
8,90 m 1,95 m 1,2 m 1700 Kg
Vesilinja Isopurje Genoa Spinaakkeri
5,71 m 16 m2 11,7 m2 23,6 m2

Veneluokkien aatelia

Louhi oli 1948-1972 olympialuokka, mikä nosti sen lopulliseen kansainväliseen maineeseen. Luokka on houkutellut myös kuninkaallisia, mm. Edinburghin herttualla oli legendaarinen yhä purjehtiva Bluebottle-louhi. Kreikan kuningas Konstantin voitti 1960 Rooman olympialaisissa kultaa. Tanskan prinssit kolmessa sukupolvessa ovat myös olleet aktiivisia Louhi-purjehtijoita.
Tänään noin 1400 rekisteröityä Louhea purjehtii 31:n maan lipun alla. Suurimmat fleetit ovat Saksassa, Englannissa ja Ranskassa. Cannes Yacht Clubista on tullut eurooppalaisten louhipurjehtijoiden ympärivuotinen tukikohta. Louhi liikkuu kätevästi trailerilla, joten kilpaileminen eri puolilla Eurooppaa on helposti mahdollista.