Louhi on ikuinen haaste
Louhi on merten siniverinen kilpavene, josta tuli legenda jo syntyessään. Louhi on kansainvälinen olympiaklassikko, jota purjehditaan viiden mantereen rannikoilla. Louhi on ikuinen haaste. Siihen oppiminen vie aikansa, mutta sen jälkeen louhipurjehduksesta on enää vaikea luopua. Monet ihailevat Louhen jalostunutta muotoa. Louhen suunnitteli norjalainen Johan Anker vuonna 1929 Göteborgin Kuninkaalliselle Pursiseuralle. Vene levisi hyvin nopeasti maailmanlaajuisesti ja sitä purjehdittiin pian kaikissa merkittävissä purjehdusmaissa aina Hong Kongia myöten.
Yksityyppiluokka
Kaikki Louhet ovat mitoiltaan samanlaisia. Sen sijaan veneiden trimmit poikkeavat toisistaan. Trimmiköysiä on moninkertainen määrä muihin kilpaveneisiin nähden. Vene on tältä osin jatkuvan kehityksen kohteena. Trimmaus onkin tärkeä osa Louhen viehätystä tehden Louhesta koko miehistön – ei vain pinnamiehen veneen. Kolmen hengen miehistölle riittää aina tekemistä kelistä riippumatta.
Pituus Leveys Syväys Paino
8,90 m 1,95 m 1,2 m 1700 Kg
Vesilinja Isopurje Genoa Spinaakkeri
5,71 m 16 m2 11,7 m2 23,6 m2

Veneluokkien aatelia

Vuosina 1946 – 1972 Louhi oli Olympialuokka, mikä löi Louhen lopullisesti kansainväliseen maineeseen. Suomalaisia Louhi-veneitä nähtiin myös Olympiaradoilla. Vene on houkutellut aina myös kuninkaallisia. Edinburghin herttuan Louhi oli legendaarinen Blue Bottle, jolla seilataan yhä aktiivisesti. Kreikan kuningas Konstantin voitti luokassa Rooman olympialaisissa kultaa 1960. Tanskan kuningashuoneen edustajat ovat uskollisia Louhi-purjehtijoita.
Tänään yli 1400 rekisteröityä Louhea purjehtii aktiivisesti 31:n maan lipun alla. Suurimmat fleetit ovat Saksassa, Alankomaissa, Englannissa ja Ranskassa. Cannes Yacht Clubista onkin tullut eurooppalaisten Louhipurjehtijoiden ympärivuotinen tukikohta Välimerellä. Myös Suomen Louhipurjehtijat viihtyvät talvisin välimerellä. Louhi liikkuu kätevästi trailerilla, joten kilpaileminen Euroopan eri kohteissa on monille louhipurjehtijoille mahdollista.